Vergi Dünyası
  • Üye Ol
  • Sepetim

    Sepetinizde 0 ürün var

Banner

Vergilendirme Gücü Yok Etme Gücüdür: Al Capone Davası

Vergilendirme Gücü Yok Etme Gücüdür: Al Capone Davası

VERGİLENDİRME GÜCÜ YOK ETME GÜCÜDÜR: AL CAPONE DAVASI

 

Övül ÇÖLGEZEN BATUN

Eski Hesap Uzmanı

https://orcid.org/0000-0003-1226-8584

www.rakamlarveyalanlar.com’da yayımlanmıştır.

 

Öz

 

Birçok yasa dışı işe bulaşan ve tarihin en büyük ve ünlü mafya liderlerinden biri olan Al Capone’un, mafyatik suçlarından ziyade vergi kaçakçılığı suçundan mahkum olması, organize suç örgütlerinin vergi denetimi vasıtasıyla çökertildiği bir dönemin başlangıcı oldu.

 

Bu makalede, yasa dışı gelirlerin vergilendirilmesinin tarihi gelişimi, susma hakkı çerçevesinde irdelenmek suretiyle Al Capone Davası üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır. Bunun yanı sıra vergi denetiminin organize suç örgütleriyle mücadelede bir araç olarak kullanılması ikame suç kavramı ile birlikte değerlendirilmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: vergi kaçakçılığı, susma hakkı, ikame suç.

 

1. GİRİŞ

 

“Yasa dışı paradan vergi alamazlar” diyerek övünen 1920’lerin ünlü gangsteri Al Capone’un mafyatik suçlarından değil de vergi kaçırmaktan 11 yıla mahkum olması hayatın bir cilvesi olmalıydı.

 

Tarihin en büyük ve ünlü mafya liderlerinden biri olan Al Capone, kumarhane ve fuhuş da dahil olmak üzere, birçok yasa dışı işe bulaşmıştı. Hem siyasi bağlantıları hem de yerel polisle iş birliği içinde olması Al Capone’u tutuklamak için yeterli delil bulunmasını engelliyordu.

 

Ancak 1916 yılındaki bir kanun değişikliği ile yasa dışı gelirlerin de vergilendirilebileceğinin ileri sürülmesi ile Al Capone’nun vergi kaçakçılığından hüküm giymesinin yolu açıldı ve bu yeni bir dönemin başlangıcı oldu. İkame suç olarak adlandırılan bu yöntem sayesinde mafyatik suçlardan yakalanamayan organize suç örgütü üyeleri federal bir suç olan vergi kaçırma suçundan hüküm giymeye başladı. İşte Al Capone davasıyla vergi denetimi, vergi kaçakçılığı ortak paydasında birleşen organize suç örgütlerinin çökertildiği yegane araç haline geldi.

 

2. AL CAPONE KİMDİR?

 

Alphonse Gabriel Capone 1899’da Brooklyn, New York’ta Garielle Capone ve Teresa Riola adındaki iki İtalyan göçmenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ancak uyum sağlama sorunları yaşayan Al, 14 yaşında bir öğretmeni darp etmekten dolayı okuldan atıldı.[1]

 

Okuldan atıldıktan sonra hiçbir işte dikiş tutturamayan Al’in hayatı bir çete lideri olan Johnny Torrio ile tanıştığında değişti. Barmenlik yaparak suçlular dünyasına adım atan Al’in sakin ruh haliyle nam yaptığını söylemek mümkün değildi. Öyle ki sağ yanağına aldığı üç bıçak darbesi “scarface” (yaralı yüz) takma adıyla anılmasına neden olmuştu. [2]  

 

Mafya dünyasında hızla yükselen Al, özellikle 1920-1933 yılları arasındaki ABD alkol yasağından yaralanarak güçlendi ve tarihin en büyük ve ünlü mafya liderlerinden biri oldu. Böylece Capone’nun Brooklyn’den başlayarak Alcatraz’a giden yolculuğu başladı. [3]

 

3. İKAME SUÇ

 

Amerika’da alkol yasağının uygulandığı dönemde (1920-1933) kaçakçılık ile voliyi vuran Al Capone’nun, kumarhane ve fuhuş da dahil olmak üzere, tüm yasa dışı işlerinden elde ettiği gelir yılda 100 milyon doların üzerindeydi.[4] Yasa dışı faaliyetlerinden dolayı defalarca sorgulanmasına rağmen tutuklanması için hakkında yeterli delil bulunamayan Capone’un elini kolunu sallayarak evine ve işine dönmesi federalleri çileden çıkarıyordu. Herhangi bir vergi ödemeyen Capone’un yaşadığı şatafatlı hayat da cabasıydı.[5] Ancak dönemin dişli savcılarından Mabel Walker Willebrandt’ın ise Al Capone için oldukça yaratıcı bir planı vardı.

 

Willebrant, planını ilk defa Güney Carolina’yı mesken tutan alkol kaçakçısı Manley Sullivan üzerinde test etmeye karar vermişti. Tıpkı diğer kaçakçılar gibi lüks bir hayat yaşayıp, kuruş gelir beyan etmeyen mafya babasını vergi kaçakçılığından tutuklamayı kafasına koymuştu. Willebrant yanılmamıştı. Gerçekten de yasa dışı alkol trafiğinden elde edilen gelirin vergilenebilir olduğuna kanaat getiren mahkeme, Sullivan’ı suçlu buldu.[6] İşte Chicago’dan kilometrelerce ötede görülen bu davanın sonucu Al Capone’un kaderi için bir dönüm noktası oldu. Alkol kaçakçılığından cinayete kadar sayısız suça karışan Capone, 1931’de vergi kaçakçılığından 11 yıla mahkum olarak günümüz parasıyla $3.431.640 vergi borcu ile karşı karşıya kaldı.[7] Böylece Al Capone, “ikame suç” (substitute/proxy crime) yöntemi ile hüküm giyen ilk suçlulardan biri oldu.[8]

 

4. SUSMA HAKKI

 

Al Capone’un mahkumiyetine giden yolda taşları döşeyen olay, 1916 yılındaki bir kanun değişikliği olmuştu. “…hangi kaynaktan olursa olsun yasal ticari faaliyetlerden elde edilen net gelir”in vergilendirileceğine dair kanun hükmündeki “yasal” kelimesinin kanundan sessiz sedasız çıkarılması birçok tartışmayı da beraberinde getirmişti.[9]

 

Bu değişiklikle artık yasa dışı gelirin vergilenebileceğini düşünülüyordu. Ancak kimilerine göre, böyle bir vergilemeye “susma hakkı” engel oluyordu. Buna göre, kis¸inin kendi aleyhine delil vermeme hakkının bir uzantısı olarak yasa dışı gelirlerini beyan etmeye zorlamak mümkün değildi. Bununla beraber, uygulamada da yasa dışı gelirlerin satır satır beyan edileceğini beklemek de pek gerçekçi değildi. Nitekim böyle bir beyan ile suçun itirafı arasında herhangi bir fark yoktu.[10]

 

Ancak Willebrant’ın tezi oldukça güçlüydü. Dürüst vatandaşların vergilerini ödedikleri, kanun kaçaklarının ise vergiden muaf oldukları bir vergi sisteminde adaletten söz edilemezdi. Gerçekten de kanuna aykırı bir davranışın neden bir başka kanundan muafiyet doğurduğunu açıklamak mümkün değildi. İşte Sullivan davasında, mahkeme tam da bu gerekçelerle yasa dışı gelirin vergilenebileceğine karar vererek, bu tartışmalara son noktayı koydu. [11]

 

5. SONUÇ

 

Tartışmaların sonu, bir başka dönemin başlangıcı oldu. Artık Amerika’da vergi denetiminin organize suçlara karşı silah olarak kullanılmaya başlandığı bir dönem başlıyordu.[12] İkame suç olarak adlandırılan bu yöntem ile gerek bulundukları eyaletin polis teşkilatıyla kurdukları iş birliği gerekse çok titiz davranmaları neticesinde mafyatik suçlardan yakalanamayan organize suç örgütü üyelerinin federal bir suç olan vergi kaçırma suçundan yakalanması amaçlanıyordu. [13]

 

İşte Al Capone davasıyla vergi denetimi, vergi kaçakçılığı ortak paydasında birleşen organize suç örgütlerinin çökertildiği yegane araç haline geldi. Böylece ünlü hukukçu John Marshall’ın “Vergilendirme gücü yok etme gücüdür.” sözleri bu yöntemde tam anlamıyla hayat buldu.

 

KAYNAKÇA

 

Boris Bittker, “Taxing Income from Unlawful Activities”, Case Western Reserve Law Review, 1974, Vol. 25, No. 130
David Lusty, “Taxing the Untouchables Who Profit from Organized Crime”, Journal of Financial Crime, January 2003, Vol. 10, No: 3
Fred D. Parsley, Al Capone The Biography of a Self-Made Man, 1930, Garden City, New York.
https://www.irs.gov/pub/irs-utl/file-2-report-dated-12211933-in-re-alphonse-capone-by-sa-frank-wilson.pdf, (17.10.2023)
Kelly Phillips Erb, “Al Capone Convicted on This Day in 1931 after Boasting, “They Can’t Collect Legal Taxes from Illegal Money””, Forbes, https://www.forbes.com/sites/kellyphillipserb/2020/10/17/al-capone-convicted-on-this-day-in-1931-after-boasting-they-cant-collect-legal-taxes-from-illegal-money/?sh=174cbbad1435, (17.10.2023).
Matej Kacaljak, “Tackling Illegal Activities Through Tax Law- Al Capone Case Study” Law and Economics Review, 2015, Vol.6 No:1
Russell Baker, “The Federal Taxing Power and Organized Crime”, Washington Law Quarterly, April 1953, Vol. 1953, No: 2
Russell Baker, “Taxation: Potential Destruction of Crime”, Chicago-Kent Law Review, June 1951, Vol. 29, No: 3
Tom Nicholas, David Chen, “Al Capone”, June 2020, Harvard Business Review Case Case Colleciton, https://www.hbs.edu/faculty/Pages/item.aspx?num=37240, (17.10.2023)
US v Sullivan 274 US 259, 263 (1927)

 


[1] Kelly Phillips Erb, “Al Capone Convicted on This Day in 1931 after Boasting, “They Can’t Collect Legal Taxes from Illegal Money””, Forbes, https://www.forbes.com/sites/kellyphillipserb/2020/10/17/al-capone-convicted-on-this-day-in-1931-after-boasting-they-cant-collect-legal-taxes-from-illegal-money/?sh=174cbbad1435, (17.10.2023).

[2] A.e.

[3] A.e.

[4] Tom Nicholas, David Chen, “Al Capone”, June 2020, Harvard Business Review Case Case Colleciton, https://www.hbs.edu/faculty/Pages/item.aspx?num=37240, (17.10.2023).

[5] Fred D. Parsley, Al Capone The Biography of a Self-Made Man, 1930, Garden City, New York.

[6] US v Sullivan 274 US 259, 263 (1927)

[7] https://www.irs.gov/pub/irs-utl/file-2-report-dated-12211933-in-re-alphonse-capone-by-sa-frank-wilson.pdf, (17.10.2023)

[8] Matej Kacaljak, “Tackling Illegal Activities Through Tax Law- Al Capone Case Study” Law and Economics Review, 2015, Vol.6 No: 1, s. 48.

[9] Russell Baker, “Taxation: Potential Destruction of Crime”, Chicago-Kent Law Review, June 1951, Vol. 29, No: 3, s. 203.

[10] Boris Bittker, “Taxing Income from Unlawful Activities”, Case Western Reserve Law Review, 1974, Vol. 25, No. 130, s. 132.

[11] US v Sullivan 274 US 259, 263 (1927)

[12] David Lusty, “Taxing the Untouchables Who Profit from Organized Crime”, Journal of Financial Crime, January 2003, Vol. 10, No: 3, s. 212.

[13] Matej Kacaljak, “Tackling Illegal Activities Through Tax Law- Al Capone Case Study”, Law and Economics Review, 2015, Vol.6 No: 1, s. 48; Russell Baker, “Taxation: Potential Destruction of Crime”, Chicago-Kent Law Review, June 1951, Vol. 29, No:3; David Lusty, “Taxing the Untouchables Who Profit from Organized Crime”, Journal of Financial Crime, January 2003, Vol. 10, No:3; Russell Baker,  “The Federal Taxing Power and Organized Crime”, Washington Law Quarterly, April 1953, Vol. 1953, No: 2.

 

YASAL UYARI : İnternet sitemizde yer alan yazıların tüm hakları saklıdır. Ancak yazar ve site kaynağının aktif linkine yer verilerek alıntı yapılabilir.