Vergi Dünyasını Keşfet
Popüler Başlıklar
- Birleşme Bölünme Ve Tür Değiştirme Hallerinde Vergi Uygulamaları
- Yargı Kararı Derlemesi -2: Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme
- Tevsi Yatırımlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplaması
- Dönem Sonu Değerleme İşlemleri
- Avans Kar Paylarının Şirkete Geri Çağrılmasının Vergisel Sonuçları
Vergi Dünyası Hesabım
- Üye Ol
-
Giriş
Yeni Üye Ol
Üye hesabı oluşturarak, daha hızlı alışveriş yapabilir, yeni ve eski siparişlerinizin durumunu güncel takip edebilirsiniz.
Yeni Üye Ol -
Sepetim
Sepetinizde 0 ürün var
- Arama
BİLGİ
BİLGİ
Aralık 2023
Sat-kirala-geri Al Uygulaması Ve Enflasyon Düzeltmesi
ESKİ HESAP UZMANI İSMAİL ONAY
150
Sepete Ekle
İşletmeler tarafından, aktiflerinde yer alan varlıkların varlık kiralama şirketleri, finansal kiralama şirketleri, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarına “kiraya verilmek üzere” satılması ve kira sözleşmesinin sonunda satıcı işletmeye geri satılması şeklinde ifade edilebilecek olan “sat-kirala-geri al” uygulamasının iktisadi sonuçları, ipotek karşılığı kredi kullanmasının iktisadi sonuçları ile aynıdır. Ancak, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun değerlemeye ait hükümlerinin işletilişinde işletme bünyesinde doğurduğu kazanç tutarları her iki uygulama için dönemsel perspektiften farklı sonuç doğurmaktadır.
Vergisel sonuçlardaki bu farklılıkları ortadan kaldırmak amacıyla 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5’inci maddesinin birinci fıkrasında istisna düzenlemesine yer verilmiştir. Zira “Sat-kirala-geri al” uygulamasında VUK’un değerlemeye ait hükümlerine göre iktisadi kıymetin tarihi değeri aktiften çıkmakta, kiralama işlemine bağlı güncel değer Haklar Hesabı adı altında aktife girmektedir. Normal işleyişte kar olarak dikkate alınan aradaki fark, KVK’daki istisna düzenlemesi çerçevesinde fon hesabına alınmaktadır. Fon hesabı, iktisadi kıymetin “sat-kirala-geri al” uygulamasının tamamlanmasından sonra üçüncü kişilere satışında genel hükümler çerçevesinde kar hesabına alınarak kapatılmaktadır.
Enflasyon düzeltmesi işlemlerinde Haklar Hesabında oluşacak enflasyon fark hesabının nasıl tespit edileceği özellikli konular arasındadır. Fark tutarının tespitinde, Haklar Hesabında yer alan değerin mi yoksa hakkın konusu olan iktisadi kıymetin defter değerinin mi endekslenmesi gerektiği hususu bu yazımızın konusunu oluşturmaktadır.
Yazımızda, Haklar Hesabına kaydedilen hakkın konusunu oluşturan iktisadi kıymetin tarihi değerinin, ilk aktife alındığı tarihten itibaren endekslenmesi, endekslenme sonucu bulunan yeni değer ile Haklar Hesabında yer alan yeni değerden hangisi büyükse o değerin Haklar Hesabındaki güncel değer olarak dikkate alınması gerektiğini ileri sürmekteyiz.
Bu İçeriği Görüntüleyebilmek İçin Aşağıdaki Ürünleri Satın Alabilirsiniz.
İlgili Diğer Yayınlar
Hemen Satın Al

ARALIK 2023 VERGİ DÜNYASI DERGİSİ
ARALIK 2023, Yıl:43, Sayı:508 ISSN No: 1300-851X 470
Yıllık Online Dergi ve Arşiv Aboneliği
Vergi Dünyası Dergisi ve Arşivler Online Olarak 12 Ay Boyunca Elinizin Altında. 6500