Vergi Dünyası
  • Üye Ol
  • Sepetim

    Sepetinizde 0 ürün var

Ocak 2025

Sorular&yanıtlara- İş Hukuku

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Soru : İşyerlerinde yapılacak iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Cevap :

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş yerlerinde çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak amacıyla işverenlere çeşitli yükümlülükler getirilmiştir. Bu yükümlülüklerden biri de iş güvenliği eğitimi sağlamaktır.

Mezkûr Kanunu’nun 4.maddesine göre; işveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. Aynı Kanunun 17.maddesine göre ise; işveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır. Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz. İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe başlamadan önce, söz konusu kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir. Ayrıca, herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; yapılacak işlerde karşılaşılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, başka işyerlerinden çalışmak üzere gelen çalışanlar işe başlatılamaz.

İş güvenliği eğitimlerinin içeriği, işin tehlike sınıfına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu kapsamda özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar için eğitimlerin kapsamının daha detaylı olması gerekir. Eğitimin süresi, işin türüne ve içindeki risk düzeyine göre değişiklik gösterebilir. Bu noktada acil durum eğitiminin, iş güvenliği eğitimlerinin ayrılmaz bir parçası olduğu da dikkate alınmalıdır. İşverenler, çalışanlarına düzenli aralıklarla iş güvenliği eğitimi vermekle yükümlüdür ve bu eğitimlerin amacı çalışma ortamındaki potansiyel riskleri asgariye indirmektir.

 

Bu İçeriği Görüntüleyebilmek İçin Aşağıdaki Ürünleri Satın Alabilirsiniz.

İlgili Diğer Yayınlar

    Hemen Satın Al