Vergi Dünyasını Keşfet
Popüler Başlıklar
- Birleşme Bölünme Ve Tür Değiştirme Hallerinde Vergi Uygulamaları
- Yargı Kararı Derlemesi -2: Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme
- Tevsi Yatırımlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplaması
- Dönem Sonu Değerleme İşlemleri
- Avans Kar Paylarının Şirkete Geri Çağrılmasının Vergisel Sonuçları
Vergi Dünyası Hesabım
- Üye Ol
-
Giriş
Yeni Üye Ol
Üye hesabı oluşturarak, daha hızlı alışveriş yapabilir, yeni ve eski siparişlerinizin durumunu güncel takip edebilirsiniz.
Yeni Üye Ol -
Sepetim
Sepetinizde 0 ürün var
- Arama
BİLGİ
BİLGİ
Haziran 2021
Ortakların Şirketten Olan Alacaklarını Sermaye Olarak Koyması Ve Vergisel Sonuçları
Eski Baş Hesap Uzmanı BİRGÜL DİKMEN
150
Sepete Ekle
TTK’ya göre ortakların şirketten olan alacakları ancak vadesi gelmiş ise ayni sermaye olarak kabul edilmektedir. TTK’ya göre ayni sermaye olarak kabul edilen ortaklara borçlar hesabına bilirkişilerce değer biçilmesi şart iken Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın genelgesine göre, ortakların şirketten olan nakit alacaklarının varlığının yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile ispatı yeterlidir. Nakit dışında verilen borçtan kaynaklanan ortakların alacakları bakımından yapılacak tespitin ise bilirkişi raporu ile yapılması zorunludur. Bu şartların sağlaması durumunda şirket bilançolarında yer alan ortaklara borçlar hesabının bakiyesi kısmen veya tamamen sermaye artırımında kullanılabilecektir.
Kanaatimizce ortakların şirketten olan vadesi gelmiş alacaklarını sermayeye eklemeleri durumunda söz konusu sermaye artışları TTK’ya göre ayni sermaye olarak kabul edildiğinden KVK’nın 10’uncu maddesi kapsamında nakdi sermaye artış indiriminden faydalanamayacaktır. Söz konusu alacaklar nakdi sermaye olarak kabul edilse dahi sermayeye eklenen ortakların şirketten olan alacakları bilanço içi kalemlerin sermayeye eklenmesi suretiyle gerçekleştirilen bir artış olduğundan yine söz konusu indirimden faydalanılamayacaktır.
Sermayenin ortaklara borçlar hesabını ve vergilendirilecek diğer unsurları da içermesi durumunda sermaye azaltımı yapılıyor ise en son bu değerlerin işletmeden çekildiği varsayılacaktır. Bu çerçevede, muvazalı bir durum bulunmadığı sürece, söz konusu borç tutarlarının ortaklar tarafından ödenmiş sermaye gibi mütalaa edilmesi ve ortaklara geri ödenen sermaye tutarı üzerinden vergi hesaplanmaması gerekmektedir.
Bu İçeriği Görüntüleyebilmek İçin Aşağıdaki Ürünleri Satın Alabilirsiniz.
İlgili Diğer Yayınlar
Hemen Satın Al

HAZİRAN 2021 Vergi Dünyası Dergisi
Haziran 2021, Yıl:40, Sayı:478 ISSN No: 1300-851X 150
Yıllık Online Dergi ve Arşiv Aboneliği
Vergi Dünyası Dergisi ve Arşivler Online Olarak 12 Ay Boyunca Elinizin Altında. 6500